La Strada

 Welke muziek speelt La Strada?     

 Eigenlijk is La Strada op haar best op een zwoele zomeravond:  lange tafels, fruitbomen, een wijds uitzicht …… Hierbij  past de muziek van de Italiaanse componist Nino Rota. Een mengeling van Italiaanse volksmuziek, Strawinski en opera. Deze muziek, gemaakt voor de films van Federico Fellini, behoort tot de oorspronkelijke kern van het repertoire van La Strada. Maar La Strada speelt meer. Bijvoorbeeld, muziek uit dat Oost-Europese land waar we al die jaren nooit iets van gehoord hebben. Of muziek uit een land dat eigenlijk niet bestaat. Met een nog krasse viool en onregelmatig accordeonspel. Ook mooi. Of dansende carnavalsmuziek uit het alleruiterste Noordoosten van Brazilië, een tango van Malando of de Waltz van Kachaturian.  

 

Belangrijke momenten uit het bestaan van La Strada:  

Het jaar 2008:  

Serie concerten Rijksmuseum Amsterdam.  

museumsitedef Wim Pijbes: “Het Rijksmuseum is het belangrijkste museum van Nederland, een prachtmuseum met grote rijkdommen in zijn collectie. Mensen zouden wekelijks moeten terugkomen om even tot rust te komen of iemand te ontmoeten onder de tijdloze ogen van Rembrandts personages!”. In augustus kon je op vrijdag avonden mijmeren met muziek van La Strada, terwijl je stil stond voor je geliefde schilderij of tot rust kwam in de tuin van het museum….  

 

Villa Augustus Dordrecht.

foto-els-met-trompetviool De oude watertoren in Dordrecht is omgetoverd in een warme sfeervolle plek. waar La Strada graag speelt (foto toegestuurd door één van de gasten).  

 

Weeperzijdefestival Amsterdam  La Strada met het Amstelkoor, de Slykstappers en Karstine Hovingh.


koerenenjoostsite
 

weesper1
biancaheletoneel  

   

biancamet-mannen1  

 

Serie concerten in het kerkje van Hoge Beintum “de hoogste terp van Friesland” met Heusj.  

 

Serie optredens Tuschinski  Amsterdam.  

 

zangereslabelpage1  

 

Optredens met kerst in Hotel New York Rotterdam.  

 

 

fotojoosthotelnewyork  

 

fotosithotelnewyorkeels  

Het Glazen Huis  Amsterdam             Tentoonstellng met oa. Werk van Els Dekker en een voorstelling van theatergroep Kumulth met o.a. Joost van Son.  

 

De jaren 2000 tot 2008:

LEF-project van de Theaterschool Amsterdam

CD Romaria met Mieneke Demirdjian

CD Bosk met de Nits

CD Kaos met Hans de Ruiter en Susan Keblusek

CD met de Slykstappers uit Blija.

Concerten op verschillende podia oa. de Boekmanzaal te Amsterdam. De laatst jaren veelal in Friesland: Siebrandahus, Hogebeintum, Jannum.

 

De jaren 1990-2000:

Toneelstuk La Strada met Helmert woudenberg, Heddy Lester, Joost Prinsen.

Filmmuziek voor films van Eugene van de Bosch en Meral Uslu.

CD  “Via La Strada Rota” Els dekker, Eric Hennes, Joost van Son.

Concerten Beaufordhuis, Middelie, Valkoog.

Spelen in café’s: Zeppos, Gambrinus, Café La Strada.

 

De jaren voor 1990:

Radio: Wim Noordhoek, fur Elise, Opium

Wintercircus Roermond

Bioscoop The Movies Amsterdam

 

Als je met het vliegtuig gaat moet je overstappen in Blesti. Dan neem je een kleiner vliegtuig naar de grensplaats Ongini. Daar wacht een bus met 33 ramen op je. Je moet twee keer uitstappen voordat je in de hoofdstad Glod bent aangekomen. Ze willen je papieren controleren als je het buurland uitreist, en ze willen je welkom heten in Stradanië. Het is wel gek als je die wachtposten van Usturoj net gehad hebt, met strenge oer-ijzerengordijn gezichten in van die militaristische marskostuums. 

Het karakter van de Stradaan is veel losser en warmer. Zoals je bij aankomst in Hawaii een bloemenkrans omgehangen krijgt en meteen aan bekkendansen denken moet, zo onthalen de musici van Stradanië je met een omhelzing waardoor je merkt: “ik spreek niet meer, ik zing” of “ik treur niet meer over het verleden maar zie af van de toekomst”. 

Weemoed raakt verloren en vanzelf ontstaat er DANS.

Er wordt nog gezocht naar een medische verklaring, maar tot in de botcellen, de spiervezels en zenuweinden blijkt nieuwe flexibiliteit te ontstaan. 

Is het dan vreemd dat soms oudere vrouwen laag overvliegen?